logo umut

over umut
activiteiten
archief
artikelen
schrijverspodium
leeskring
mailinglist
audio/video
boeken bestellen
links
zoeken
contact

UMUT Literatuur
Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030-2145593
www.umut.nl
umut@umut.nl

  Lomboks Landschap
 
Zaterdag 11 mei 2002 19.30 – 22.00 uur
Sint Antonius van Paduakerk, Kanaalstraat 200
Toegang: € 5,00

bullet Adriaan van Dis (Nederland)
bullet Poëzie van Nazim Hikmet (Turkije)
bullet Liederen van Mimoun el Walid (Marokko)
bullet Leven in Lombok – impressies van bewoners (Utrecht)

In de Utrechtse wijk Lombok wonen zo'n 7500 mensen uit meer dan 30 verschillende culturen. En dat gaat goed: Lombok is de leukste wijk van Utrecht. De wijk geniet zelfs bekendheid tot over de landsgrenzen als 'modelwijk' van multicultureel Nederland.
Maar wat weten al die verschillende culturele groepen eigenlijk van elkaar? Niet zo veel, zo blijkt uit onderzoek, al is de kaasschaaf inmiddels in veel huishoudens doorgedrongen en kennen de meeste inwoners van Lombok het Suikerfeest wel.
De Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU), de Berberse stichting Apuleius en de Turkse stichting Umut Literatuur organiseren een unieke reis door Lomboks landschap. Op zaterdagavond 11 mei 2002 kunnen inwoners van Lombok, Utrecht en verre omstreken kennismaken met hoogtepunten uit de Nederlandstalige, Turkse en Berberse literatuur en muziek op één van de mooiste locaties van Lombok, de Sint Antonius van Paduakerk in de Kanaalstraat.

Nederland: Adriaan van Dis
Adriaan van Dis (1946) verwierf landelijke bekendheid met het programma 'Hier is... Adriaan van Dis' dat van 1983 tot 1992 op de Nederlandse televisie te zien was. Hij ontving er in 1986 de Nipkowschijf voor. Na 1992 wijdde hij zich jarenlang volledig aan de literatuur; in 1999 keerde hij terug op de televisie als presentator van het programma Zomergasten.
In 1983 verscheen zijn literair debuut, de novelle Nathan Sid. Sindsdien publiceerde hij meer dan tien (reis)romans en verhalenbundels. Zijn bekendste boek is Indische duinen (1994), waarvoor hij de Trouw Publieksprijs en de Gouden Uil ontving. In het najaar van 2002 verschijnt zijn roman Familieziek. Van Dis heeft vele landen bereisd, waaronder Marokko, waarover hij in Casablanca (1986) schreef. Tijdens Lomboks landschap zal hij onder meer verslag doen van zijn Marokkaanse reiservaringen. Maar vooral zal hij vertellen over een krankjorume familie die zich een plek in de Nederlandse samenleving probeert te veroveren.

Turkije: Nazim Hikmet
Nazim Hikmet (1902-1963) is één van de allergrootste Turkse schrijvers van de vorige eeuw. Speciaal voor Lomboks landschap brengen Engin Okyay (acteur/zang), Selim Dogru (componist/pianist), Seyhan Cihangir (cellist) en Canan Cihangir (violist) zijn gedichten op muziek ten gehore.
Hikmets werk – waaronder de beroemde, postuum uitgegeven bundel Ýnsan Manzaralarý / Mensenlandschappen (1987) – wordt wel vergeleken met het werk van Pablo Neruda. Hikmet en Neruda hadden drie dingen met elkaar gemeen: hun grote liefde voor vrouwen, hun communistische overtuiging en hun eenvoudige, volkse poëzie. Belangrijke thema's in zijn werk zijn liefde, verlangen en heimwee.
Maar ook van politiek engagement is zijn werk doordrongen. Hikmet werd vanwege zijn politieke ideeën uit Turkije verbannen – hij stierf in Moskou. Zijn bewonderaars zinnen op een manier om hem dit jaar – zijn honderdste geboortejaar – een herbegrafenis te geven in een Anatolisch dorp.

Marokko: Mimoun El Walid
Hij is de koning van de Berberse muziek. Mimoun El Walid (1959) werd geboren in de Rif-regio in Noord-Marokko. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Fes begon hij met het schrijven van Amazigh (Berberse) liederen met controversiële teksten en (vaak) langzame ritmes. Zijn eerste album, Ajjaj (Donder) (1980) werd al gauw verboden door de Marokkaanse regering – en vervolgens in het geheim verkocht. Nadat hij had deelgenomen aan een illegale demonstratie belandde hij in de gevangenis. In 1991 kwam hij in Nederland terecht, tegenwoordig woont hij in België.
In 1986 verscheen El Walids album Ametluâ (De vagebond), dat wel zonder restricties mocht worden verkocht. Het album werd een bestseller. In 1997 verscheen zijn eerste verhalenbundel: Tinfas tiqudain (De zwaluwen). Speciaal voor Lomboks landschap komt Mimoun El Walid op 11 mei 2002 naar Lombok in Utrecht!

Lombok (Utrecht): Impressies uit Lombok
Hoe is het om te leven in de 'modelwijk' van multicultureel Nederland? Twee columnisten uit Lombok klappen tijdens Lomboks landschap uit de school.

Organisatie: SLAU, Apuleius, Umut Literatuur.

Reserveren: Stadsschouwburg Utrecht, telefonisch op maandag 12.00-16.00 uur en dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur: 030-2302023.
Het loket van de Schouwburg is geopend op maandag t/m zaterdag 12.00-19.00 uur Lombok (Utrecht): Impressies uit Lombok